Vrijwilligerswerk, altijd dichtbij!

Durf jij je burgemeester verleiden?

‘Volunteers build Resilient Communities’ – Vrijwilligers bouwen veerkrachtige gemeenschappen. Dat is 5 december het thema van de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Want hoe je het ook draait of keert, heel vaak speelt vrijwilligerswerk zich af in je eigen buurt.  Laat dat de kracht zijn van vrijwilligerswerk. Ook lokale besturen weten dat: heel wat steden en gemeenten zetten steeds sterker in op het rijke verenigingsleven en vrijwilligerswerk dat zich aan hun voordeur afspeelt. Steden en gemeenten staan daar immers erg dichtbij. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk merkt dit aan het enthousiasme rond het project lokaalvrijwilligen.be. Warm enthousiasme van heel wat Vlaamse steden, gemeenten en VVSG.

Daarom dagen we je uit! Je hebt nog precies 2 weken om aan de deur van je burgemeester te gaan kloppen. Verleid hem of haar om de vrijwilligers te trakteren op 5 december. Met een bedankkaartje, een lekker aperitiefje, een stadwandeling of een brunch. Want of het nu gaat om vrijwilligers in het cultuurcentrum, de jeugdbeweging, de sportclub, op school of in het rusthuis… Vrijwilligers zijn overal en dragen bij tot een warme samenleving. Daar geniet iedereen van mee. Vrijwilligerswerk is altijd dichtbij! Een bedankje van de burgemeester is een mooi teken van waardering voor al die inzet.

En als je dan toch aan het verleiden bent: misschien kan de stad of gemeente  het vrijwilligerswerk nog meer ondersteunen. Want fluister het maar in het oor van je burgermoeder – of vader: het gaat eigenlijk niet om cadeautjes, maar om de aandacht en waardering. Zo promoot al 1 op 8 Vlaamse steden en gemeenten vacatures van vrijwilligerswerk.be op hun eigen website. Ze kunnen inzetten op vorming voor verenigingen, informatie over de vrijwilligerswet, promotie van de gratis vrijwilligersverzekering, …

Dromen mag! Laat ons dus niet alleen bedanken met #IVD2018, maar ook de steun van onze burgemeesters vragen. En een pluim steken op de hoed van de lokale besturen die dat nu al doen, misschien onder de vorm van een deelname aan de European Volunteering Capital? 5 december ontdekken we alvast welke stad de titel van Kosice overneemt in 2020.

Zet je beste beentje maar voor! Happy IVD!

 
 

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

Amerikalei 164 bus 1 || 2000 Antwerpen
+32 (0)3 218 59 01 || info@vsvw.be || www.vlaanderenvrijwilligt.be