IDV 2019

IDV of IVD? Dat is de afkorting van ‘International Volunteer Day’, de dag waarop wereldwijd de vrijwilliger in de kijker wordt gezet. Dat gebeurt jaarlijks op 5 december.  Op wereldschaal zetten zich miljoenen vrijwilligers in: om armoede te bestrijden, te zorgen voor de natuur, om waterputten te graven, en noem maar op. In Vlaanderen zijn vrijwilligers ook erg actief. Daarom doen we mee met de IDV. Vrijwilligers zijn op veel vlakken onmisbaar. Je kan ze terugvinden in zowat alle vormen van activiteiten, verenigingen en sectoren.

De Internationale Dag van de Vrijwilliger startte in 1985, zoals je in  deze resolutie kan lezen. Het doel is duidelijk: al het vrijwilligerswerk zichtbaar maken, promoten en waarderen.

Vrijwilligerswerk, bron van energie! #IVD2019 #bronvanenergie

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw zet deze dag graag mee in de kijker. Want vrijwilligerswerk is een duurzame bron van energie. Tal van mensen, politici en v rijwilligersverantwoordelijken danken hun vrijwilligers. Op 5 december 2019 danken onze bestuursleden link nog toevoegen  de vrijwilligers.  We houden ook aan onze traditie van het dankwoord van Eva Hambach.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om alle campagne nieuws te ontvangen.

UN Volunteers

Ontdek ook de internationale campagne van UNV voor 2019, met als slogan ‘Volunteer for an inclusive future‘.

 

 

Het thema van de UNV is “Volunteer for an inclusive future“, en is gelinkt aan SDG 10: het nastreven van gelijkheid, met focus op inclusie, via vrijwilligerswerk.

Omdat vrijwilligerswerk kansen geeft aan mensen, en ook aan zij die anders uitgesloten worden uit de samenleving, om concrete impact te realiseren op hun eigen leven en een constructieve bijdrage te leveren in hun (lokale) gemeenschap door hun tijd en vaardigheden in te zetten.

Het is via het vrijwilligerswerk dat mensen en gemeenschappen wereldwijd solidariteit en inclusie versterken.

Steun je dit thema van de UNV? Gebruik dan zeker ook deze Hashtag: #volunteer4inclusion

Feitjes

Er lopen heel wat vrijwilligers rond op deze aardbol.

Geen exacte cijfers wel enkele schattingen.

  • 750.000 vrijwilligers in Vlaanderen*
  • 100 miljoen vrijwilligers in Europa
  • 971 miljoen vrijwilligers in de wereld

*Cijfers KBS

 
 

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw

Amerikalei 164 bus 1 || 2000 Antwerpen
+32 (0)3 218 59 01 || info@vsvw.be || www.vlaanderenvrijwilligt.be